Verhalen uit de haven

Op deze pagina vind je verhalen van mensen uit de haven. Zij vertellen bijvoorbeeld hoe hun werkdag eruit ziet en wat het zo leuk maakt om in de haven te werken.

Experimenteren met energietransitie

Duurzaamheid en de energietransitie, je kunt er niet meer om heen. Niet alleen het bedrijfsleven houdt zich bezig met de ontwikkelingen en implementatie hiervan, ook het onderwijs. Praktijkdocent energietransitie Yme Dikkerboom en studente Allround Operationeel Technicus Noa

Hoe is het om als duiker te werken in de Rotterdamse haven?

Django van Es duikt voor Duik-en Bergingsbedrijf W. Smit en is per ongeluk in dit vak gerold. In Django's familie heeft dan ook niemand ooit gedoken. Hij groeide op in een woonwagen en kreeg de naam Django, vernoemd naar de wereldberoemde gipsyjazzgitarist Django Reinhardt. Hij verliet school vroeg en was altijd handig en een harde werker.

Wouters weg van havo naar mbo: een doelgerichte keuze

Wouter maakte de overstap van de havo naar het mbo. Zijn liefde voor techniek gaat ver terug. 'Van jongs af aan speelde ik al met Lego Technic,' herinnert hij zich. Zijn vader werkt in de procesindustrie en was daarmee zijn inspiratie. Daarom was het geen verrassing dat Wouter na het afronden van de havo koos voor een praktische mbo-opleiding.

Een duik in de wereld van cybersecurity in de haven

In de haven van Rotterdam, waar de industrie nooit slaapt en de containers zich oneindig lijken voort te bewegen, bevindt zich een onzichtbare wereld die net zo belangrijk is als alle fysieke activiteit die we zien. Deze wereld wordt bewaakt door cyberbeveiligingsexperts zoals Geraldine, die nu al anderhalf jaar werkt voor FERM.

Van communicatiestudente naar Assistent Duty Officer

Sinds augustus is Fleur begonnen bij Havenbedrijf Rotterdam als Assistent Duty Officer (ADO). Met haar eenentwintig jaar is ze momenteel de jongste op het Haven Coördinatie Centrum (HCC).

Matroos Boy leert het vak op duwboot Aquarius

Als ‘volmatroos’ bij Rederij De Jong is Boy Stolk (22) van vele markten thuis: van belading van het schip tot onderhoud. ‘Je moet je koppie erbij houden.’

De roeiers van de KRVE zijn al 125 jaar een begrip in de haven

Roeier Julien Ginter (23) en zijn collega’s zijn experts op het gebied van het vast- en losmaken van zeeschepen. ‘Gaat niet, bestaat niet.’

Maïs omtoveren in biobrandstof (en meer)

Robin van Vliet is procesoperator bij Alco Energy Rotterdam, de grootste bio-raffinaderij in Europa. "Van maïskorrels maken wij biobrandstof, veevoeder én CO2 voor de tuinbouw, zeer veelzijdig dus, dit werk."

Komt er een cruise, dan doe ik die zelf

Van waterklerk tot operations manager bij scheepsagentuur Inchcape. Kevin van Dam (36) is blij met de carrièrekansen die de haven hem bood. ‘Ik wilde de beste waterklerk ter wereld worden.’  

Lasexpert zonder te lassen

Lascoördinator Frederik van den Dop heeft een verantwoordelijke job. Hij zorgt dat de lasnaden van zijn collega’s onverwoestbaar zijn. Moet ook wel, want zijn werkgever Sif maakt funderingen voor windturbines op zee.