Wouter's weg van havo naar mbo: een doelgerichte keuze

Wouter maakte de overstap van de havo naar het mbo. Zijn liefde voor techniek gaat ver terug. 'Van jongs af aan speelde ik al met Lego Technic,' herinnert hij zich. Zijn vader werkt in de procesindustrie en was daarmee zijn inspiratie. Daarom was het geen verrassing dat Wouter na het afronden van de havo koos voor een praktische mbo-opleiding.

Allround operationeel technicus: de weg naar de haven

Op het STC in Brielle volgde Wouter de niveau 4 mbo-opleiding als Allround Operationeel Technicus. "Deze opleiding biedt twee carrièrepaden - je kunt operator worden of je specialiseren in onderhoud. Zijn interesse in de haven werd al vroeg gewekt, en dat kwam niet alleen omdat Wouter (21) in het waterrijke Brielle woont. "De gevarieerde kennis die je er tegenkomt. De (technische) mogelijkheden bij verschillende bedrijven in de haven. Vooral door de stages die ik heb gelopen, voel ik me aangetrokken tot de haven."

Praktijkervaring op het mbo

Zijn ouders steunden zijn keuze volledig. "Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik een studie koos die bij mij paste," zegt Wouter. En dat het geen hbo-studie werd? "Er waren meer klasgenoten die voor het mbo kozen. Maar het grootste deel ging toch naar het hbo."

Hij heeft geen spijt van zijn keuze. "Ik had meer opties. Achteraf ben ik blij dat ik voor het mbo heb gekozen. Ik wilde graag praktische ervaring opdoen. Op de havo waren er vooral theoretische lessen. Het mooie aan het mbo is dat je leert door te doen. Je bent echt actief bezig met de stof. Nu ik de hbo-studie werktuigbouwkunde volg, merk ik hoe waardevol bij mijn mbo-ervaring is."

Een versnelde weg naar succes

Dankzij zijn havo-vooropleiding had hij bovendien geen vier jaar, maar slechts drie jaar nodig om zijn mbo-diploma te behalen. Inclusief een stage in onder meer Stellendam, op zijn toenmalige Yamaha YZF R125. "Een prachtig stukje om met de motor te rijden", herinnert hij zich glimlachend.

Door zijn positieve ervaringen kan Wouter de overstap van havo naar mbo alleen maar aanbevelen, ook al begrijpt hij dat sommigen het niet meteen als een vooruitgang beschouwen. Het is geen taboe, maar eerder dat het onterecht anders wordt gezien.

‘Nu ik hbo doe, merk ik pas goed hoe mijn mbo-ervaring van pas komt’
Wouter

Een toekomst in de haven

Ook met zijn studie werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam blijft een toekomst in de haven aantrekkelijk voor Wouter. Vol enthousiasme vertelt hij: "Je hebt verschillende carrièremogelijkheden, maar ik zou zeker iets willen doen met energietechniek in de haven!"

Bron interview: STC

Klaar om jouw havenavontuur te beginnen?

Ontdek nu de spannende opleidingsmogelijkheden in de haven en zet de eerste stap naar een opwindende carrière!