Een duik in de wereld van cybersecurity in de haven

In de haven van Rotterdaam, waar de industrie nooit slaapt en de containers zich oneindig lijken voort te bewegen, bevindt zich een onzichtbare wereld die net zo belangrijk is als alle fysieke activiteit die we zien. Deze wereld wordt bewaakt door cyberbeveiligingsexperts zoals Geraldine, een professional met een achtergrond in facility management en communicatie, die nu al anderhalf jaar werkt voor FERM.

Even voorstellen… Geraldine Becker

Geraldine woont in Hegelsom, niet ver van Venlo, en heeft sinds anderhalf jaar haar professionele thuis (deels) gevonden bij FERM, de stichting die cyberweerbaarheid van bedrijven in de Rotterdamse haven wil verhogen. Maar hoe is ze hier terechtgekomen? "Via Security Delta (HSD) ben ik bij FERM terecht gekomen. Zij verbinden securitytalent." legt Geraldine uit. "In mijn netwerk kwam ik in gesprek met iemand van FERM en al snel was er een klik en kon ik de interessante opdracht niet weerstaan."

De route naar Cybersecurity: van communicatie naar beveiliging

Wat opvalt aan Geraldines verhaal is hoe zij terecht is gekomen in de wereld van cybersecurity. Ze heeft geen specifieke opleiding gevolgd voor haar huidige rol, maar in plaats daarvan heeft ze een achtergrond in facility management en communicatie. Ze licht toe: "Ik heb vooral veel gedaan op het gebied van crisismanagement binnen de Veiligheidsregio’s en waterschappen." De verbreding van fysieke incidenten naar de voorbereiding op digitale incidenten heeft haar uiteindelijk geleid naar de veelzijdige wereld van cybersecurity.

Wat maakt Cybersecurity zo interessant? 

"Alles is met elkaar verbonden door digitalisering, zelfs meer dan wij denken. Vaak wordt dit als ingewikkeld en technisch gezien, maar het maakt mij juist nieuwsgierig. “Hoe werkt het en hoe leg je dat nu eenvoudig uit zodat iedereen het begrijpt? Dat intrigeert mij.” Het feit dat ze voor bedrijven in de grootste haven van Europa mag werken, zorgt voor nog meer enthousiasme in haar dagelijkse werk.

Een unieke kijk op de haven

Wat maakt werken voor bedrijven in de haven zo leuk voor Geraldine? "Als ik door de haven rijd, word ik helemaal blij van alle industrie," vertelt ze enthousiast. "Het is fantastisch om door dit gebied te rijden; de immense industrie, de eindeloze rijen containers en indrukwekkende schepen. Je voelt je dan klein. Alles staat met elkaar in verbinding en dat vind ik fascinerend." 

Werkzaamheden als cybersecurity professional

In haar rol als cybersecurity professional bestaan Geraldines dagelijkse taken voornamelijk uit het geven van adviezen, helpen bij incidentvoorbereiding, het organiseren van oefeningen, het verbinden van kennis en het maken van Incident Responsplannen. Ze helpt bedrijven met het op orde brengen van hun voorbereiding en legt de verbinding naar de crisisorganisatie(s) van de overheid.

Cyberdreigingen in de haven

Op de vraag welke specifieke cyberdreigingen het meest relevant zijn voor het Rotterdamse haven- en industriegebied, benadrukt Geraldine de rol van het onbekende. "Dat valt moeilijk te zeggen, maar het grootste gevaar schuilt erin dat we niet alles weten," waarschuwt ze. "Vanuit de steeds verdergaande digitalisering ontstaan er meer en meer verbindingen. Dat maakt ook dat er toegang kan ontstaan tot informatie die niet noodzakelijk voor iedereen bedoeld is. En daar moeten we voorzichtig mee omgaan.”

Advies voor toekomstige professionals

Geraldine sluit het interview af met een inspirerende boodschap. "Als je een carrièrestap wilt maken en de haven spreekt je aan, dan zou ik zeggen 'Ga het doen!' Laat je niet uit het veld slaan door de gedachte dat je wellicht niet de juiste opleiding hebt of andere twijfels. Laat zien wie je bent en wat je kunt. Dat wordt steeds belangrijker."

Met deze woorden van aanmoediging en haar inzet voor cybersecurity in de Rotterdamse haven, is Geraldine een voorbeeld voor toekomstige professionals. Haar verhaal laat zien dat een achtergrond in een andere sector geen belemmering hoeft te zijn om carrière te maken in de Rotterdamse haven.

Benieuwd naar de mogelijkheden in de haven?