De haven van de toekomst realiseren

We spraken met Nikki Gerritzen over haar werk als data scientist bij Port of Rotterdam. Zij denkt mee over optimalisatie vraagstukken zoals het verbeteren van de windvoorspellingen in de Rotterdamse haven. Wat kan data brengen en waar werkt een data scientist aan? 

Wie ben je en wat doe je? 

“Mijn naam is Nikki Gerritzen en ik werk als data scientist bij Port of Rotterdam. Ik houd mij als trainee bezig met data. Data zet ik om in waardevolle inzichten. Want als data scientist ga ik vooral op zoek naar de waarde die we willen opleveren binnen een bepaald vraagstuk. Zodra dat is bepaald, onderzoek ik hoe we daar komen.”

Heb je daar een voorbeeld van?  

“Binnen de Port of Rotterdam hebben we heel veel behoefte aan windvoorspellingen. Deze voorspellingen zijn erg belangrijk. Dit bepaalt bijvoorbeeld of je schepen veilig naar binnen kunnen, maar ook hoeveel mensen je nodig hebt aan de kade. Wij zijn daar verantwoordelijk voor en het is dus van groot belang om goede windvoorspellingen te hebben. Het doel is om een voorspelling maken die betrouwbaar is en waar men echt iets aan heeft.”

Aan welke projecten werk jij nu?  

“Een project waar ik aan werk is ‘Port Alert’. Dat is een app voor vrachtwagenchauffeurs, planners en terminals. Hierin maken we nu de huidige situatie in de haven inzichtelijk. Dus hoe staat het ervoor met de drukte? Maar ook, zijn er bijvoorbeeld incidenten waar we rekening mee moeten houden? Hiervoor werk je dus met data.
Maar als data scientist is het ook belangrijk om jezelf in de schoenen van een ander te plaatsen. Dus wie gaat het gebruiken? Hoe gaat het gebruikt worden? Wat is de waarde die het voor iemand oplevert?”  

Ik haal veel energie uit de vraagstukken in de haven waar ik me mee bezighoud, omdat deze heel tastbaar zijn.
Nikki Gerritzen

Wat maakt het werken bij Port of Rotterdam leuk?  

“Ik haal veel energie uit de vraagstukken waar ik me mee bezighoud, omdat deze heel tastbaar zijn. Ik had hier eerder al stagegelopen, omdat ik toen nog zoekende was. Ik wist nog niet bij welk bedrijf ik het beste zou passen. Bij de haven heb ik mogen proeven van het enthousiasme en de trots van de mensen die hier werken.

Ik vind het heerlijk om de vraagstukken van de haven op te lossen. Het voelt soms als een puzzel. Een puzzel die je samen met anderen wilt oplossen. Dat is niet simpel, maar doordat iedereen expert is op een eigen vakgebied ontstaat er een gave werkdynamiek. Het werk voelt soms meer als een hobby dan werk en dat is natuurlijk superleuk.”  

Klaar om jouw havenavontuur te beginnen?

Ontdek nu spannende vacatures in de haven en zet de volgende stap naar een opwindende carrière!