Hoe ziet een duikersleven in de Rotterdamse haven eruit?
In de Rotterdamse haven bevindt zich een boeiende, maar vaak onbekende wereld: duiken als beroep. Deze professionele duikers spelen een cruciale rol in havenoperaties en het onderhoud ervan. Laten we eens kijken naar wat dit werk precies inhoudt en hoe het is om als duiker in de haven te werken.
Django vertelt hoe hij duiker werd in de Rotterdamse haven
Django van Es duikt voor Duik-en Bergingsbedrijf W. Smit en is per ongeluk in dit vak gerold. In Django's familie heeft dan ook niemand ooit gedoken. Hij groeide op in een woonwagen en kreeg de naam Django, vernoemd naar de wereldberoemde gipsyjazzgitarist Django Reinhardt. Hij verliet school vroeg en was altijd handig en een harde werker.Ongeveer tien jaar geleden, toen hij bij een uitzendbureau werkte, kreeg hij de suggestie om duiker te worden. Dit idee sprak hem aan, en na een selectie en medische keuring kon hij beginnen aan de duikopleiding bij de Norsk Yrkes Dykkerskole in Fagerstrand, ten zuiden van Oslo. De opleiding duurde zestien weken, waarvan de eerste vier weken bestonden uit theoretische lessen in het Engels. Daarna begon hij met praktijkduiken, waarbij hij zijn duikminuten moest maken op verschillende dieptes, soms tot wel vijftig meter diep.
Gewichtloos onder water, als een astronaut
Met zijn internationale certificering op zak start Django in Nederland als een beginnende duiker. In deze fase, ook wel bekend als de "babyduiker", kun je onder water ademen, maar dat is ongeveer alles wat je kunt. Er ontbreekt ervaring en je moet nog leren hoe je op bepaalde dieptes kunt blijven zonder te zwemmen, een vaardigheid die bekendstaat als "trimmen". Dit bereik je door je ademhaling te beheersen en lucht in of uit je duikpak te laten stromen. De gewichtloze sensatie die je dan ervaart, wordt vaak vergeleken met die van een astronaut. Zodra je het trimmen beheerst, opent dit de deur naar andere onderwateractiviteiten. Het is handig als je een technische achtergrond hebt, omdat je bekend moet zijn met het gebruik van gereedschap in deze uitdagende omgeving.
De kracht van teamwork onder water
Bij Smit werken duikers nooit alleen onder water. Een duikploeg bestaat altijd uit minimaal drie personen: één onder water en twee boven. De duikers aan de oppervlakte zorgen voor begeleiding en veiligheid. Eén van hen houdt de luchtslang, duiktijd en -diepte in de gaten, terwijl de ander de communicatieapparatuur bedient. "We duiken bijna altijd met video, zodat je boven water kan meekijken met wat er onder water gebeurt. Veiligheid gaat voor alles."
Zijn er opvallende plekken?
Django werkt al ongeveer vijf jaar bij Smit in de haven, maar als je hem vraagt naar opvallende plekken, zegt hij: "Die zijn er niet echt. Water is gewoon water. Vaak is het zicht onder water beperkt tot slechts één meter. Als je een schip moet inspecteren, zwem je van lasnaad naar lasnaad, het voelt soms als zwemmen in de mist." Verder in de haven, richting het westen, wordt het water vaak helderder, met soms drie tot vier meter zicht. Daarom worden er vaak inspecties uitgevoerd in dat gebied.
Bron interview: Port of Rotterdam
Meer weten over de Rotterdamse haven?
Elke dag werken honderdduizenden mensen in de Rotterdamse haven aan productie, transport en innovatie. Bijna alle denkbare sectoren spelen daarin een rol. Ben jij benieuwd wat de haven te bieden heeft?